Диамант или Цирконий?

Jan 10, 2012 от

В бижутерията, скъпоценни и полускъпоценни камъни се използват, за да придадат тази частица блясък, която прави едно бижу наистина завършено и уникално. Един от най-използваните скъпоценни камъни е диамантът. Той притежава уникални качества и свойства, който никой друг минерал в природата няма.

В сравнение с останалите минерали, диамантът е най-добрият проводник на топлина, има най-голяма твърдост (10 от 10 по скалата на Моос) и има най-голям показател на пречупване на светлина. Също така, диамантите не се драскат, освен от други диаманти. Но колко всъщност струва един такъв скъпоценен камък?

Снимка от Greencolander

Много хора са останали с впечатлението, че диамантите са изключително скъпи, но това всъщност зависи от 4 неща: 1. Цвят 2. Тегло 3. Чистота 4. Форма Интересен факт е, че най-големият намерен диамант до сега, наречен Кулинан, тежи 3106 карата.

Висококачествено сребърно колие с цирконий от KING Empire

Висококачествено сребърно колие с цирконий от KING Empire

Друг интересен камък, широко използван в бижутерията е кубичният цирконий. Свойствата му се доближават до тези на диаманта, поради което цирконият е много добър заместител и много често се използва в съчетание с благородни метали като сребро за направата на сребърни гривни, медальони и всякакви други бижута. Много хора вярват, че цирконият е безполезно стъкълце и не може да се мери с истински диамант само, защото е по-достъпен заместител.

Това, разбира се, не е вярно. Всъщност, кубичният цирконий има твърдост 8,5 от 10 по скалата на Моос. Показателят му на пречупване също се доближава до този на истинските диаманти, което прави различаването на двата камъка с просто око трудно.

Как да различим диамант от цирконий?

1. Визуално – Различаването на двата камъка всъщност не е чак такъв проблем когато знаете как и имате малко опит. Кубичният цирконий има по-”цветен” блясък от диаманта. Ако видите отблясъци с цветовете на дъгата значи, че или гледате цирконий или некачествен диамант. Блясъкът на истинският диамант е бял.

2. Замъгляване – Приближете двата камъка до устата си и ги замъглете с дъх. Замъгляването по диаманта ще изчезне веднага, а по кубичния цирконий много по-бавно. 3. Тегло – Кубичният цирконий е около 1.75 път по-тежък от диаманта. Ако разполагате с два камъка с еднакъв размер и форма и единият е по-лек от другият, бъдете сигурно, че това е диамантът.

4. С лупа – Ако разполагате с лупа, може да погледнете камъка и ако той има някакви недостатъци или леки пукнатини, най-вероятно е диамант. Кубичният цирконий няма недостатъци тъй като е направен от човек, а диамантите получават техните несъвършенства по време на растежа си. Разбира се, има и други начини за определяне на това дали един камък е диамант или кубичен цирконий, но в случай, че нямате подходящите инструменти, тези методи ще свършат работа.

Какво да изберем?

И двата вида камъни си имат предимствата и недостатъците. Диамантите са прекрасни и наистина скъпоценни, но понякога цената им е прекалено висока и не всеки може да си ги позволи. Кубичния цирконий не е истински диамант, но е прекрасен заместител. Цената му е достъпна, не се надрасква лесно и блести невероятно. Изборът е Ваш!

Напишете Коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>